By Life Connected

Introductie van ons plan

'A different world cannot be built by indifferent people'

Peter Marshall

Kafue National Park, gelegen in Zambia, is momenteel in verval. Veel van de lokale bevolking leeft in armoede en in combinatie met een gebrek aan betrokkenheid of gevoel van eigendom kiezen genoeg mensen ervoor om het park te betreden (niet omheind), vaak voor niet-duurzame bronnen van inkomsten (kappen van bossen en stroperij). De voornaamste reden hiervoor is dat ze gewoon hun gezinnen moeten voeden. Het gevolg is dat de vegetatie en de dierenpopulatie op grote schaal lijden. Wat de dierpopulaties betreft, wordt geschat dat slechts 10% tot 20% van de totale capaciteit overblijft. De hele situatie is zo jammer, want het potentieel voor het behoud van de natuur, maar ook de welvaart voor de lokale bevolking, is enorm in en rond dit park. Kafue NP is iets kleiner dan Nederland en bevat zeer uiteenlopende landschappen; van Serengeti-achtige graslanden tot moerassen en dichte bossen. Daarnaast maakt het deel uit van de Kavango Zambezi (KAZA) Transfrontier Conservation Areas die grote natuurparken (waaronder de Okavango en Chobe) verbindt vanuit 5 verschillende landen. Wanneer de ecologische corridor van KAZA is voltooid, kunnen dieren vrij van het ene park of het ene land naar het andere migreren. Dit zou de rehabilitatie van Kafue NP meer dan plausibel maken, als de huidige problematische situatie is opgelost.

Het is altijd onze overtuiging geweest dat de natuur alleen op de lange termijn behouden kan worden door de lokale bevolking bij het behoud te betrekken. Ze moeten profiteren van de natuurlijke bronnen die beschikbaar zijn in het park (denk aan toerisme, duurzame jacht, de winning van hars, honinglandbouw, boslandbouw, de verkoop van zaden, vissen, noem maar op ...). Dit is de reden waarom we denken dat het plaatsen van hekken rond het park en bepaalde taken van anti-stroperseenheden verkeerde of zelfs immorele manieren zijn om belastingsgeld te gebruiken. Aangezien het gebrek aan lokale welvaart vaak de hoofdoorzaak is van problemen gerelateerd aan het instant houden van de natuur, kunnen we beter investeren in het welzijn van de mensen dan investeren in activiteiten die de lokale bevolking buitensluit van wat ze nodig hebben om deze welwijn te bereiken.

Dus dit is de essentie van wat we willen doen; we willen zakelijke kansen creëren voor, en samen met de lokale mensen die rond Kafue National Park wonen. Via dit pad willen we zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van hun levensonderhoud verbeteren. En als gevolg daarvan geloven we dat de negatieve impact op dieren in het wild zal afnemen en dat de natuur weer zal kunnen floreren in dit prachtige landschap. Het grootste probleem is echter dat de lokale bevolking vaak een netwerk, de financiële mogelijkheden en kennis mist om deze zakelijke kansen zelf te creëren. De taak van onze organisatie is om in deze kloof te springen door ze in contact te brengen met instanties die bijvoorbeeld microkredieten verstrekken, hen begeleiden bij het vormen van een bedrijf (idee of plan), hen mondig maken met workshops en andere vormen van educatieve ondersteuning. Onze enige vereiste is dat de bedrijven die we helpen te creëren duurzaam zijn.

Het verleden heeft aangetoond dat vooruitgang vaak gepaard gaat met de achteruitgang van natuurlijke bronnen. Wij kunnen niet geloven en zullen niet accepteren dat dit de regel is. Het is tijd dat we erkennen dat de enige verstandige manier om onze ontwikkeling als soort voort te zetten, is om te sturen naar omstandigheden die ten goede komen aan iedereen die "By Life Connected" is.

Posted by bylifeconnected

1 comment

Geef een reactie