Vision Zambia – Nederlandse versie

Vision Zambia

Een Brits goed doel die verschillende projecten ondersteund in de Linda Community

Vision Zambia is een NGO die drie projecten ondersteunt in Linda Community, gelegen in de Lusaka regio in Zambia: Linda Open Community School, Light of Hope Health Care Center en Mother of Mercy Hospice. Door de steun die ze bieden helpt Vision Zambia bij het verbeteren van vrouwen emancipatie, het fysieke welzijn (door gezondheidszorg, schoon drinkwater en sporten) en de educatie van de mensen in de Linda-Community (ongeveer 50.000 mensen; locatie). In Lusaka hebben wij eerst met de twee oprichters van Vision Zambia gesproken, Sue en Jeff uit Groot-Britannie (of nou ja, daar wonen ze nu!). Een fantastisch koppel die ons heel graag wilden helpen om verder te komen met onze eigen droom.

Linda Open Community School

Na een aantal rondjes te hebben gereden over drukbewandelde zandweggetjes, omringd met simpele maar redelijk goed onderhouden huisjes, vonden we uiteindelijk de ingang van de school. Achteraf gezien hadden we het best gewoon de kinderen in uniform kunnen volgen! We werden hartelijk begroet bij Linda Open Community School door Leah, de secretaresse van de school. Ze wachtte ons op en liet zien waar we het kantoor van de directrice konden vinden. Doreen, de directrice, verwelkomde ons en we konden onmiddellijk voelen dat dit een zelfverzekerde en sterke vrouw was die van nature een aura van gezag om zich heen heeft. Eerst hebben we met haar een goed gesprek gehad over wat de relatie van de school met Vision Zambia is, wat haar visie voor de school is, welke veranderingen ze heeft geïmplementeerd en wat het effect hiervan is op de kinderen. Na dit gesprek heeft Doreen ons het schoolcomplex laten zien, bestaande uit een schoolplein omringd door gebouwtjes met klaslokalen. Ergens was een hoekje met banken en bomen en een bordje dat las “only for reading” (alleen voor lezen). Ook liet ze ons de groentetuin zien, een verplicht onderdeel van het curriculum vanuit de overheid. En in de gebouwtjes waren niet alleen klaslokalen, maar ook laboratioria voor ‘Wetenschap’, en een computerlokaal. Zo nu en dan stopte ze met de tour en sprak ze een aantal studenten aan om de papiertjes die hier en daar lagen op te rapen en weg te gooien. Het was duidelijk dat ze dit vaker deed, want veel lag er niet. Ze vertelde ons dan tegelijkertijd dat de specifieke visie die ze voor ogen heeft voor de school en de kinderen, tijd kost en een continue inspanning is. Het was verfrissend te zien dat deze ​​vrouw in Afrika een langetermijnvisie had, in plaats van te concentreren op de korte termijn strijd om te overleven die zo veel voorkomt in Afrika. Met behulp van het geld van Vision Zambia en de juiste persoon achter het stuur, bewijst dit project dat er veel bereikt kan worden. Dit geeft ons het vertrouwen dat onze plannen voor de toekomst zeker mogelijk zijn.

Met Linda Open Community School ondersteunt Vision Zambia ongeveer 1600 kinderen in Linda Community. Toen Vision Zambia de samenwerking aanging met de gemeenschap, bleek de schoolstandaard ver achter te liggen vergeleken met de overheidsscholen. Er waren niet genoeg klaslokalen, geen stromend water, toiletten of elektriciteit en de leraren kregen geen lonen. 

Een van de kinderen heeft een hoekje in de schaduw gevonden. In plaats van te spelen, is hij een boekje aan het lezen!

Met de toewijzing van de huidige directrice, Doreen, begonde school drastisch te veranderen. Tijdens ons bezoek aan de school, konden we zien en voelen dat het een school was met een visie. Doreen benadrukte dat je iedereen, van de kinderen, tot de ouders, tot de leraren, moet betrekken in je visie totdat ze deze visie met je delen. En pas dan wordt het een succes. Zij en de andere leraren willen dat de school in zijn eigen recht een centrum voor educatieve excellentie wordt. En ze zijn goed op weg om dit te bereiken; er zijn toiletblokken, schoon drinkwater, 4 extra klaslokalen zijn al gebouwd, computers en bureaus zijn geleverd, de leraren ontvangen een loon, en bovenal, de studenten maken examens. Zoals Doreen zelf zei: ‘deze school voldoet nu aan universiteitsnormen’.

Light of Hope Health Care Center

Het bord dat dit insignificant lijkende gebouwtje toch ineens heel significant maakt voor de lokale mensen.

Het verhaal van John Shawa is inspirerend. Hij voelde de drang om zijn gemeenschap te helpen en het zijn levensdoel te maken om zijn buren in Linda te voorzien van een gezondheidscentrum, dat destijds ontbrak. Nu biedt het Light of Hope Health Care Center de meest kwetsbare en arme in de gemeenschap met basiszorg en voedingssupplementen uit bijvoorbeeld Moringa bomen die hij in zijn achtertuin groeit. Daarnaast zorgt hij voor de Light of Hope Football Association waar jongens en meiden hun energie positief kunnen kanaliseren, in plaats van voor drugs, criminaliteit en alcohol te vallen of geïsoleerd te worden wegens AIDS / HIV.

Hier laat John ons zijn Moringa bomen zien. Een super gezonde voedingsbron die op allerlei manieren gebruikt kan worden. Behalve dat hij het aan patienten geeft, verwerkt hij deze boom ook in zijn eigen eten.

Na het ontmoeten met John bij het Light of Hope Health Care Center bewonderen we dat hij zoveel kan doen voor de gemeenschap met de beperkte middelen die hij heeft. Het gezondheidscentrum bestaat uit één gebouw en mist de meeste faciliteiten die ziekenhuizen wel hebben. Tijdens ons bezoek liet hij ons zien dat er altijd een manier is om de gemeenschap te helpen. Hij heeft bijvoorbeeld geholpen om een ​​ambulance te bouwen (een fiets met een kart erachter) voor de zieken die niet naar het gezondheidscentrum kunnen komen. Momenteel is hij ook bezig met het bouwen van een lodge naast het gezondheidscentrum. Hij leidde ons rond en vertelde ons dat 30% van de winst terugkeerd naar Light of Hope om de kwaliteit en het bereik van zijn gezondheidszorg te verbeteren. Ware toewijding.

Het was inspirerend voor ons om te zien dat alles wat verband houdt met lichamelijke gezondheid (gezondheidszorg, voedingsondersteuning en oefening) vanuit één organisatie beheerd kan worden. Dit is een slimme manier om bij te houden wat de gezondheid status is van de gemeenschap, wat essentieel is bij het bestrijden, verlichten en voorkomen van HIV/AIDS en andere ziekten in Linda Community.

Mother of Mercy Hospice

De toegang tot Mother of Mercy Hospice. In verband met privacy hebben we hier geen foto’s genomen van de patienten.

Bij de Mother of Mercy Hospice hebben we voor het eerst gezien wat HIV / AIDS kan doen met een mens. Ondervoede vrouw en mannen lagen in bed, waarschijnlijk ook beïnvloed door andere ziektes zoals TBC of longontsteking. De Mother of Mercy Hospice biedt deze patiënten gratis verzachtende zorg in de vorm van medicijnen, een gezond dieet en welverdiende tender, love and care (TLC). Lokaal zijn er maar een paar alternatieven, waardoor de hospice een belangrijke leegte vult voor mannen, vrouwen en kinderen die de gezondheidszorg niet kunnen veroorloven.

De Mother of Mercy is een hospice omdat het niet door de Zambiaanse regering als ziekenhuis wordt erkend. Als hospice ontvangt het geen financiering van de overheid en is het dus afhankelijk van de financiering van Vision Zambia en andere organisaties om te functioneren.

Donate

Ben je net zo enthousiast over deze projecten als ons? Wil je graag je steentje bijdragen? Dat kan door naar de website te gaan van VisionZambia, of door contact met ons op te nemen. 

This Post Has One Comment

Leave a Reply