sisi, by life connected, car, overlanding, 4x4

Het avontuur van een auto (4×4) kopen in zuidelijk Afrika

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Voor links en foto’s, check de Engelse versie

Lars

Ontmoet Sisi (kort voor Segatlhamelamasisi, wat avonturier betekent in Setswana), onze nieuwste aanwinst bij de BLC (By Life Connected) familie! Ze is een Toyota Landcruiser Prado uit 1998, met een V6 3.4L benzinemotor. Ze is uitgerust met BF Goodrich All-terrain banden, een dak rek, dak tent en uitschuiflades. In de komende drie maanden zal dit bakkie ons door woestijnen en rivieren begeleiden tijdens de tocht naar ons toekomstige doel: een NGO in zuidelijk Afrika opzetten dat zich richt op het creëren van een duurzame toekomst voor alles dat door het leven verbonden is (By Life Connected). Een auto kopen die in staat is om ons naar zeer afgelegen bestemmingen te brengen en ruige wegen kan weerstaan, is niet makkelijk, vooral op een continent dat voor ons relatief onbekend is. Daarom hebben we van te voren heel wat onderzoek gedaan, zodat we een goed inzicht hebben in wat er nodig is. Dit is het gedetailleerde verhaal over hoe we Sisi ontmoetten en kochten.

Waarom hebben we niet gewoon een 4×4 gehuurd?

Tijdens onze reizen krijgen we deze vraag vaak. Het is waar dat het huren van een 4×4 ons veel tijd kon besparen. Ongeveer 6 maanden geleden vroegen wij ons dezelfde vraag af. Het betrof ongeveer honderd uur onderzoek; vragen versturen, forums bezoeken en boeken lezen. Ja, ik ben een van die mensen.

Aangezien het waarschijnlijk was dat we onze reis in Johannesburg zouden starten (goedkoopste vluchten, dicht bij Botswana en Namibië en de grootste 4×4-markt in Afrika), stuurde ik eerst quotaties naar allerlei soorten autoverhuurders (groot en klein, gespecialiseerd of niet) gevestigd in Joburg. Hun reacties geschokte me: inclusief verzekeringen, grensoverschrijdende tarieven, enz., zou het ons tenminste € 10.000 kosten om de meest basale 4×4 voor drie maanden te huren! Ouch …

Voor een dag of twee voelde ik me ongemakkelijk en onzeker: zal het nastreven van onze dromen ons zo veel kosten? Ik kon me niet voorstellen dat het kopen en uitrusten van een 4×4 voor overlanding goedkoper zou zijn dan het huren. Niettemin, na die quotaties begon het idee om een 4×4 te kopen, op mij te groeien. Het prikkelde mijn gevoel van avontuur op een manier dat huren niet kon. Hoeveel plezier zou het zijn om een 4×4 volledig aan te passen aan onze wensen en vervolgens te gebruiken in de woestijn van Afrika?! Naast het extra plezier, zou ook elke euro die we in de auto stoppen een investering zijn, in plaats van verlies! Plotseling leek het huren een dwaas idee.

Mijn enthousiasme piekte toen ik merkte dat de gebruikte 4×4’s in Zuid-Afrika betaalbaar waren (kijk naar Olx en Gumtree), en dat er een uitgebreid gebruikte 4×4 accessoires- en kampeeruitrustingsmarkt was. Ik begon het internet te af te speuren voor informatie over welk merk en model het beste is voor overlanding. Het internet was bijna unaniem over dit onderwerp: Toyota Hilux en Landcruisers zijn de beste mogelijkheden bij het overwegen van capaciteit, mogelijkheden, duurzaamheid, betrouwbaarheid en waarde.

De bureaucratische nachtmerrie van Zuid-Afrika” – The World Pursuit

Dus ons plan zou zijn om naar Joburg te vliegen, een auto te huren om 4×4’s te zoeken, de beste en meest betaalbare Toyota Hilux of Landcruiser te kopen, registreren … Een brok begon te groeien in mijn keel. Het internet was vol met horror verhalen van expats (die hebben een Working Visa) die naar de hel en terug moesten om een auto te kunnen registreren. Het werd nog erger toen ik erachter kwam dat het onmogelijk is om een auto op je naam te registreren wanneer je Zuid-Afrika binnen komt met een toeristenvisum. De boosdoener is het verkeersregistratienummer (TRN). Om een TRN van het departement Motorvoertuigen te krijgen heb je minstens een visum nodig die je toelaat om langer dan een jaar in Zuid-Afrika te blijven.

Reizigers van The World Pursuit dachten aan een oplossing. Zij regelden vrienden van hun, Zuid-Afrikaanse inwoners, om de auto op hun naam te registreren. Alles wat je nodig hebt, is een brief van de ‘eigenaar’ die je een volmacht geeft over het voertuig om de grens over te steken. Voila! Omdat Kellie en ik in 2014 onze stage in Zuid-Afrika hebben gedaan, hadden we al enkele contacten die we goed genoeg konden vertrouwen om ons niet te verraden. Om deze reden waren we verzekerd genoeg dat het ons zou lukken.

Zuid-Afrika vs Botswana

Grappig genoeg veranderden onze plannen om verschillende redenen weer. We hebben uiteindelijk geen auto gekocht in Zuid-Afrika, maar in Botswana. Een van de redenen is dat Botswana, in vergelijking met Zuid-Afrika, een bureaucratisch paradijs is. Alles wat je moet doen om een auto in Botswana te kopen en te registreren is een gecertificeerde kopie van je paspoort laten zien! Ik ben achter deze informatie gekomen door op een blog te struikelen van Goal42. Wanneer een auto is gelicentieerd en geregistreerd in Botswana, hoeft het nummerplaat nooit veranderd te worden. Dus als je een auto koopt, hoeft je alleen maar de eigendomspapieren van de auto te krijgen en dezelfde registratie- en kentekenplaten zullen veranderen naar jouw naam. Het is een vreemd idee dat een paar honderd kilometer en een grensovergang je veel moeite kan besparen.

Naast een bureaucratisch paradijs, maakt Botswana ook de invoer van gebruikte Japanse voertuigen mogelijk, inclusief Toyota 4×4’s. Dus we zouden een goedkope en zeer efficiënte gebruikte Japanse 4×4 kunnen kopen, waarvan het onderhoud makkelijk is, en reserveonderdelen beschikbaar zijn voor alle modellen in heel Afrika. Dit klinkt als muziek voor mijn oren.

De laatste reden waarom we besloten hebben om een auto te kopen in Botswana is omdat een vriend van ons in Botswana woont. Zijn naam is Sander Vissia, en hij werkt bij de Koro River Camp. We hebben een 50/50 deal waar we samen een 4×4 en alle kampeeruitrusting kopen en de auto op zijn naam registreren. Met een brief van hem, en een stempel van de politie, die ons de volmacht geeft over de auto kunnen we de grens oversteken. Na onze reis zullen we Sisi aan hem overhandigen. Als we uiteindelijk In Nederland een plan hebben opgezet en financiering ontvangen om dit plan uit te voeren, gaan we terug naar Botswana om een extra 50/50 deal met hem te doen.

Sisi kopen in Gaborone, Botswana

Met de bovenstaande kennis waren we ervan overtuigd dat we binnen twee weken een 4×4 konden kopen, registreren en uitrusten. Als hoofdstad van Botswana, de grootste stad en het dichtst bij Joburg, leek Gaborone de logische basis om onze autojacht te starten. Na onze shitty vlucht naar Joburg (lees er hier over) en busreis naar Gaborone (met Flight Connect), werden we er klaar voor. Tijdens onze tijd in Gaborone verbleven we in Gae Guesthouse. De gastvrouw, Nio, is erg behulpzaam en vriendelijk, en de prijs kwaliteit is goed. Het pension ligt dicht bij een zeer duur hotel (waar we op de Wifi parasiteren) en het is om de hoek van een straat die gevuld is met auto dealers die de gebruikte Japanse 4×4’s verkopen!

Omdat Kellie en ikzelf bijna niets van auto’s kennen, moesten we onszelf voorbereiden. Websites zoals 4x4Africa waren een goede plek om te beginnen. Ik heb ook een YouTube-handleiding bekeken hoe ik een 4×4 kan kopen. Op basis van deze bronnen creëerde ik een checklist die we zouden kunnen gebruiken tijdens het zoeken naar 4×4’s in Gaborone.

We hebben onze autojacht gestart door een paar dagen een auto te huren. Het plan was dat Kellie en ik naar 4×4’s zouden zoeken voor Sander’s aankomst in Gabs. Hij had ongeveer 1,5 dagen om een auto te kopen en te registreren, dus het meeste werk moest worden gedaan voordat hij aankwam. De eerste dag hebben we de meeste auto-dealers bezocht in het centrum van Gabs. Als je op zoek bent naar lokaal geproduceerde auto’s, zoals een Toyota Hilux bakkies, is het stadscentrum en rondom de plek voor jou. Als je op zoek bent naar de gebruikte Toyota Hilux Surf, Landcruiser of Landcruiser Prado die uit Japan worden geïmporteerd, kan je je beter richten op de Molepolole Road. Toen we achter het bestaan van de plek kwamen, hebben we 1,5 dagen op deze weg doorgebracht en ongeveer 30 autodealers bezocht. Ongeveer 15 auto’s (meeste Hilux Surf’s) voldeden aan onze noob inspecties (geen rook tijdens het starten, goed schoon gemaakt, geen tekenen van ongevallen, enz.) en werden onderdeel van onze eerste selectie. De meeste benzine Surf’s waren tussen 60.000 en 70.000 pula (± € 5.000-5.800). Diesel Surf’s waren zeldzaam en dus duurder, denk> € 6.500. De Landcruiser Prado’s waren tussen 70.000 en 90.000 pula (± € 5.800-7.500). Landcruisers variëren sterk afhankelijk van leeftijd en omstandigheden; De goedkoopste die we zagen was 50.000 pula (€ 4.100), maar het was een project op zijn minst. Voor ons was er veel keuze en langzamerhand begonnen we meer selectief te worden. Een zonnedak, bijvoorbeeld, werd snel een vereiste in plaats van een luxe. Alles ging de goeie kant op!

De volgende dag arriveerde Sander in Gabs, en na een feestelijk bier en hapje zijn we naar Molepolole (wat een leuk woord) Rd om onze selectie te verkleinen. We hebben een aantal Surf’s verwijderd die een zonnedak miste, een Hilux dubbel cab bakkie (diesel) die te duur was en sommige Landcruisers die te veel TLC nodig hadden. Onze verminderde selectie bestond uit een Hilux Surf diesel (100.000 pula, onderhandelbaar), een V6 3.4L Hilux Surf (65.000 pula, onderhandelbaar) en een V6 3.4L Landcruiser Prado (75.000 pula, onderhandelbaar). We kregen te horen dat het beter is om een diesel of 3.4L benzine te kopen vanwege de extra lading (dak tent, dakrek, koelkast, enz.). Een 2.7L zou moeite hebben om dit extra gewicht te dragen, zeker in gebieden waar 4×4 nodig is.

“De volgende keer dat we elkaar zien, dan zal het met een glimlach op ons gezicht zijn.”

De uiteindelijke beslissing hing nu af van de mechanica. Iedere autodealer kon direct door ons zien als we zogenaamd naar de conditie van de motor aan het kijken waren, ondertussen te bang om het aan te raken. Dus het beste wat we konden doen was een onafhankelijke monteur vinden. Dit bleek een gouden beslissing te zijn. We hebben zijn telefoonnummer ontvangen van een autodealer die geen 4×4’s had (maar toch super behulpzaam was) en ging akkoord om ons de volgende morgen bij Nando’s te ontmoeten. Terwijl we binnen wachtten zagen we een middelbare Pakistani in een thawb (jurk) met een lange grijze baard naar zijn telefoon grijpen. Op dat moment zeiden we tegen elkaar dat het ons grappig leek als nu onze zou telefoon luidden … En dat deed het! Raja, geboren in hetzelfde dorp waarin Osama Bin Laden werd vermoord (#hasnothingtodowithtbeard), zou onze super vette en deskundige mechanic voor de dag zijn. Het is geweldig om te zien hoe een ervaren monteur elke probleem ziet. De eerste autodealer die we bezocht hebben haatte hem er voor en natuurlijk hebben wij heel erg genoten. Zijn oordeel was dat de benzine Surf mechanisch “onwel” was, dus die lieten we voor de aasgieren. Ook hebben we de diesel Surf geëlimineerd omdat die te duur was in vergelijking met de Prado. Daarmee hielden we alleen Sisi over.

Toen we afscheid namen van Raja probeerden we hem wat geld te geven voor zijn advies, maar hij wilde er niets van: “De volgende keer dat we elkaar zien, zal het met een glimlach op ons gezicht zijn.” Niet veel mensen in de wereld hebben zo’n houding en om het hier zo onverwacht te vinden heeft beslist onze dag gemaakt. Hij bezit Abbott Motors (na Abbottabad, waar hij geboren is). Geef hem een bezoek als je iets gerelateerd met auto’s nodig hebt! Naast het advies van Raja, hebben ook de autodealers Ashrad en KA (JAF auto) onze beslissing om Sisi te kopen positief beïnvloed! Ze hebben hun zakenpraat natuurlijk klaar, maar ze wilden ons ook echt tegemoet komen om de beste mogelijke deal te maken. Ze waren open, vriendelijk en hielpen ons waar ze konden.

Afhandeling van de deal

Laten we het nu over financiën hebben. We hebben uiteindelijk 72.000 pula betaald (ongeveer 6000 euro) voor Sisi. Dit is inclusief registratie, onderhoud en een rijvaardigheidstest, die allemaal door JAF Auto werden verzorgd. Ze hebben ook de waterpomp veranderd om Sisi te verfijnen en ons rond Gaborone gereden op zoek naar campingaccessoires (dak tent en dergelijke). Gaborone had echter niet de accessoires die we zochten; de keuze was beperkt, te duur en de gear moest besteld worden. Het enige wat we op dat moment konden doen was terug naar Zuid-Afrika; daar wisten we zeker dat ze een uitgebreide camping- en 4×4 accessoiresmarkt hebben.

Gearing Sisi up

Het was echt leuk om samen met Sisi terug te kunnen rijden naar Zuid-Afrika. Ze werkte goed en we waren enthousiast om haar om te toveren naar een echte Afrikaanse campingauto. We reden eerst naar een bandenwinkel om voor de volgende dag een afspraak te maken. We hadden besloten om Sisi aan te passen met BF Goodrich All-terrain banden. Als je van plan bent de Afrikaanse bush in te trekken, zijn deze banden de beste. Daarna contacteerden we een aantal 4×4-fitters en vonden we de winkel waar we mee in zee wilde gaan: Frontrunner. Ze konden Sisi met alles uitrusten wat we maar wilden. Hun winkel zag er geweldig uit, met een volledig uitgeruste Land Rover Defender in het midden van hun showroom. De natte droom van alle 4×4-fitters! Het werd nog beter toen ze ons vertelden dat alles wat we wilden op voorraad was, ze konden het allemaal binnen een halve dag uitrusten en het was minder duur dan alle andere installateurs die we hadden gevonden. Wat een service! We hebben de sleutels van Sisi met liefde overhandigd en zijn naar een burgertent om de hoek gegaan om de deal even lekker te vieren (ze hebben ons zelfs een coupon gegeven!). Na een heerlijke maaltijd kwamen we terug en, jeetje, daar was ze. Ze zag er uit als een jonge dame dat klaar is voor het eindfeest van haar school, haar metamorfose was compleet.

Nu het deel nog waarin we moeten betalen… Het grootste deel van het geld stond op mijn rekening, dus we hebben eerst mijn account geprobeerd. Ik voerde mijn code in en … “Geweigerd,” zei de manager. Wat?! Op dat moment kon mijn hart in mijn keel voelen kloppen, terwijl ik wanhopig probeerde te begrijpen waarom de pas geweigerd is. Voor de transactie hebben we ervoor gezorgd dat er genoeg geld op mijn account stond en dat de transferlimiet op het maximum was gezet, dus wat zou het probleem kunnen zijn? Ik belde de SNS bank met Frontrunners vaste telefoon (zo aardig van hen) en de bottom line was dat ik alleen mijn transactie limiet voor Europa en niet de rest van de wereld kan verhogen. Ik was totaal verbaasd, bedankt SNS voor de service. Gelukkig nam Kellie het over en met enige financiële magie, waarbij 4 verschillende bankrekeningen betrokken waren, konden we alles betalen wat ze op Sisi hadden gemonteerd. Opluchting…

Onze pech was echter nog niet over. In de workshop bij Frontrunner vonden de installateurs een probleem met de radiator. De tank die de koelvloeistof vasthoudt, die vol was toen we Gaborone verlieten, was nu helemaal leeg en stoom ontsnapte uit de dop van de tank. Niet goed. Dus naast de bandenwinkel hadden we ook een radiator specialist nodig. Sisi’s mooie curven en accessoires konden ons echter wel een beetje opvrolijken.

De volgende ochtend ging ik eerst naar de bandwinkel (Tyres and More), waar ze Sisi op Formule 1 stijl voor normale mensen (binnen 1,5 uur) met BF Goodriches hebben voorzien. Vervolgens naar de radiator specialist Silverton Radiators (gevestigd in Centurion, Pretoria). Ik was vrij zenuwachtig toen ze Sisi aan het testen waren. We hadden haar net gekocht en nu al kwamen er mogelijk problemen naar de oppervlakte. Als dit een teken is van dingen die nog moesten komen dan zou dat onze plannen flink in de weg zitten.

Tijdens een van de tests legden ze een capsule met een blauwe vloeistof bovenop de radiator en draaien de motor voor ongeveer 5 minuten. Als de vloeistof groen zou worden dan was de headcasket (echt groot probleem) kaput zijn. Als het blauw bleef, was het een nader te bepalen probleem (lek of zoiets). Na voor wat voelde als een eeuwigheid heen en weer gelopen te hebben terwijl ik de capsule in de gaten hield, was de monteur tevreden. De kleur bleef blauw. Ppffeeww … Niet de headcasket. De monteur ging terug naar de winkel om zijn baas te raadplegen. Een grote, grijze en oude Afrikaner kwam de garage uit en begon te luisteren en de motor aan te raken. Na een tijdje met zijn collega’s te debatteren was hij het eens met zijn collega’s dat de waterpomp kapot was. Als je het echter kan herinneren, hebben de jongens bij JAF auto pas een paar dagen daarvoor er nog een nieuwe in gedaan. Aan de ene kant maakte dit mij onzeker; waren de mechanica bij Silverton Radiators mij de waarheid aan het vertellen? Aan de andere kant wilde ik hen vertrouwen omdat ik gewoonweg niets over auto’s weet. Hetgeen wat mij ongemakkelijk en emotioneel maakte, was dat de baas zei dat we deze auto niet de African bush in konden nemen zonder dit probleem te verhelpen. Van dat idee ik en vervolgens heb ik maar om een offerte gevraagd. Hij zei dat we voor de reparatie van de auto nog 4 dagen zouden moeten wachten (een waterpomp is niet makkelijk te krijgen) en zou ons 700 euro kosten. Gelukkig was dat een dealbreker voor mij.

Na een snel bezoek aan een Toyota-dealer voor wat advies, besloten we dat het het beste zou zijn, alhoewel een beetje een gok, om weer terug te gaan naar JAF auto in Gaborone. Vanwege een garantie bij hen zouden ze Sisi gratis moeten repareren. De Toyota-mechanic zei dat we de motor niet zou beschadigen als we de radiator tank gewoon met water zouden blijven vullen. En dat hebben we dus gedaan. Na een snelle stop bij het Outdoor Warehouse voor kampeeruitrusting reden we terug naar Gaborone en hebben we de radiator tank elke 100 kilometer met water gevuld.

Terug in Gaborone gingen we meteen naar JAF auto. De eigenaars konden niet geloven dat de waterpomp al gebroken was en hebben ons gelijk naar de garage doorgestuurd voor een controle. Na ongeveer 10 minuten vond hij het probleem al wat zo simpel was dat ik mij tegelijkertijd stom, gelukkig en verraden voelde. De reden dat koelvloeistof uit de tank lekte was dat de radiatordop de druk niet kon dragen… de dop was stuk! Als gevolg hiervan kon alle vloeistof de tank ontsnappen in de vorm van stoom wat ervoor zorgde dat de tank ongeveer na een half uur leeg was. Dit betekende dat de mannen van Silverton Radiators in Pretoria ons € 700 wilden vragen voor een defecte radiatordop. Ik kan niet geloven dat specialisten in radiatorproblemen dit probleem niet hebben gedetecteerd, wat betekent dat het hun doel was om ons een flink te naaien. Gelukkig zijn we er niet in getrapt.

Dus na een snelle reparatie was Sisi eindelijk klaar voor een (leuk) avontuur! Kellie en ik konden niet wachten om haar aan Sander te laten zien, we vonden haar er zo mooi uit zien! Onze eerste bestemming, Koro River Camp in Tuli Block, Botswana!

P.S. Voor degene die geïnteresseerd zijn in de financiën. Sisi heeft ons aan het begin ongeveer € 13.000 gekost, inclusief 4×4 accessoires, camping gear en verzekering (volledig gedekt in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe). Echter hebben we na/tijdens de reis nog verschillende onderdelen moeten vervangen, waaronder de schokdempers, de remschijven, de veren en de vooras. Geïnvesteerd in Afrikaproof onderdelen! (het waren eerst Japan onderdelen…). Dit was niet door een foute aankoop, maar simpelweg slijtage en die ging dus iets sneller, doordat het onderdelen waren die niet gemaakt waren voor de ruwe wegen van Afrika.

This Post Has 6 Comments

 1. Mark

  Leuk verhaal Lars!
  Ik heb na het lezen van je verhaal een week voor vertrek naar Johannesburg verder geen enkele research hoeven doen, ben meteen naar Molepolole Rd gegaan en heb binnen een paar uur een Toyota Landcruiser 70 softtop gekocht :-).
  Dus, bedankt voor al je tips, ze zijn nog 100% actueel.
  Mark

  1. Lars Vermeer

   Hoi Mark,

   Hoe is het nu met je en je Landcruiser? Heb je wat fototjes?

   Groetjes,
   Kellie & Lars.

 2. Marissa

  Hallo,
  Bedankt voor dit informatieve verhaal. Hier heb ik zeker wat aan! Ik ben wel benieuwd wat jullie na de reis met de auto doen. Verkopen jullie deze weer en wat zal de waarde zijn? Hele goeie reis!
  Groeten
  Marissa

  1. Lars Vermeer

   Hoi Marissa!

   Fijn dat je wat aan de informatie hebt. Wij zijn inmiddels alweer een jaar terug uit zuidelijk Afrika. Hebben een fantastische reis gehad! We zijn nu in Nederland om ons voor te bereiden voor het opzetten van een NGO/project in Zambia (bij Kafue National Park).

   De auto staat nog in Botswana, bij onze vriend waarmee we de auto samen gekocht hebben. Het is het plan om deze van hem over te kopen zodat we de auto in Zambia kunnen gebruiken. Indien de plannen veranderen en de auto toch willen verkopen dan sturen we je nog even een berichtje (dit weten we wel binnen 2 weken).

   Informatie over de auto kan je hier vinden: http://www.horizonsunlimited.com/hubb/overland-vehicles-equipment-sale-wanted/selling-toyota-landcruiser-prado-1998-a-95851

   Groetjes,
   Lars & Kellie

  2. Kellie Bocxe

   Hoi Marissa,

   Excuses dat we niks meer gestuurd hebben. We zullen waarschijnlijk toch een auto in Zambia moeten kopen (qua invoerkosten etc. beter). Dus onze auto is nog wel te koop. Inschatting van de prijs hebben we laten doen door een autoverkoper en zit op €15.000,-, onder andere omdat we de hele onderkant zo ongeveer vervangen hebben met nieuwe onderdelen. Ik weet niet of je ondertussen zelf al iets hebt gevonden? Maar eventueel is die van ons dus te koop :). Hoe dan ook, succes en veel plezier in Afrika!

   Groetjes Kellie

Leave a Reply